Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Ženski odraz glamura i seksepila

ŠTIKLA, VISOKE POTPETICE
11. 02. 2019.

Cipele na štiklu imaju dugu i pomalo čudnu istoriju, ako se osvrnemo par hiljada godina unazad. Istoričari tvrde da su štikle prvobitno dizajnirane za persijske ratnike. One su se koristile za jahanje, jer su pružale bolje trenje i potporu prilikom jahanja. Koliko su tačno potpetice doprinele jahačkom uspehu persijske vojske - ne znamo, ali činjenica jeste da je do kraja šesnaestog veka persijska vojska bila najveća vojska na svetu porazivši Tursku, u cilju proširenja persijske granice na teritoriji današnjeg Iraka. Kako se Persijsko carstvo kretalo ka zapadnoj Evropi, tako ga je pratio i trend potpetica. Visoke potpetice postale su popularne među evropskim aristokratama, a tu posebno možemo izdvojiti kralja Luja XIV, koji je vladao Francuskom 72 godine i koji je obožavao potpetice.

Sigurno se pitate zašto bi neko stavljao sebe na muke noseći štikle svaki dan… Odgovor obično ima veze sa moći, statusom, lepotom i seksom. Ljudska vrsta se nije odlučila da nosi potpetice zato što se osećala udobno u njima. Odlučili smo se da ih nosimo i slavimo kako bismo izgledali viši, elegantniji, seksepilniji i na kraju, ali ne i najmanje važno - kako bismo dominirali u datoj situaciji. Ljudi ipak vladaju sa vrha.

Kada se sledeći put negde pojavite u vašim visokim potpeticama, imajte na umu da ste deo veoma duge tradicije.
 

Istorijat visokih potpetica


Ideja o visokim potpeticama doista jeste drevna. Prvi tragovi korišćenja visokih potpetica zabeleženi su kod glumaca u drevnoj Grčkoj. Oni su nosili ravnu drvenu obuću visine oko 3 cm. Što je cipela bila viša, to je lik u predstavi bio pozicioniran na višoj društvenoj lestvici.

Takođe, postoje dokazi da su drevni Egipćani koristili potpetice, ali ne za svakodnevnu upotrebu. Poput Grka, i Egipćani su koristili potpetice, ali izuzetno visoke, tokom određenih ceremonija.
 

Ženski fetiš


Bilo je potrebno određeno vreme da žene prihvate ideju o cipelama na štiklu. Jedno od mesta na kojima je ta ideja nastala bila je Venecija, 1400-tih godina. Štikle kasnije jesu doprle do ženske populacije, ali tadašnje štikle nisu izbor za koji bi se žene odlučile danas. Štikle koje su stupile na scenu bile su vrtoglavo visoke. Prvobitno su bile dizajnirane kako bi štitile od blata originalnu osetljivu obuću koju je neko nosio, često pravljenu od životinjske kože i osetljivih materijala. Međutim, vremenom su se razvile u dekorativni detalj.

Ovakve štikle nisu potekle iz Evrope, Japanci su ih imali vekovima. Vrtoglavo visoke platforme su i u Japanu imale za osnovni cilj da zaštite skupi kimono od prljavštine na zemlji.

Nakon mnogo uspona i padova, prihvatanja i odbacivanja, Viktorijanci su bili prvi koji su zapravo redizajnirali ideju o visokim potpeticama. Nova tehnologija šivenja omogućila je proizvodnju cipela sa potpeticama visokim nekoliko centimetara. Štikla je konačno reprezentovala ženstvenost i sofisticiranost. Nežno zaobljena štikla reprezentovala je ženske atribute i postala ključni element stila jedne dame. U tom trenutku muškarci su prestali da nose cipele na štiklu.

Moderna štikla


Pošto su žene preuzele štikle, moderne i visoke, postale su deo njihove svakodnevnice. Visoke potpetice produžuju žensku nogu, ističu ženske atribute i doprinose samopouzdanju žena.

Danas, štikle su umetnost koja se nosi i odraz su ženstvenosti, seksepila, fetiša i glamura.

podeli