Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Jedinstveni dizajn NIKE Air Max modela

NIKE, AIR MAX
26. 09. 2018.

Godina 1987. bila je godina zabave i kulture. Aretha Franklin je te godine postala prva žena koja je bila prepoznata kao jedna od najuticajnijih umetnica koja je doprinela razvoju rokenrola i time postala deo fondacije “Rock and Roll Hall of Fame”. Zatim, nezaobilazna serija “Simpsonovi” doživela je svoje prvo televizijsko emitovanje, Michael Jackson je snimio svoj sedmi album pod nazivom “Bad”, a NIKE je objavio svoj prvi Air Max model patika - Air Max 1.

Svi ovi događaji su bili i ostali uticajni i revolucionarni.

Za NIKE, puštanje u prodaju Air Max 1 modela značio je sve. Ova inovacija došla je u pravom trenutku, a nadalje pročitajte i zašto.

Kontroverzna priča koja se krije iza Air Max modela ne može se započeti bez predstavljanja renomiranog dizajnera Tinker Hatfield-a. 1981. godine, pre nego što je Nike prerastao u industriju obuće, NIKE je zaposlio Hatfield-a kao korporativnog arhitektu u cilju dizajniranja jedne građevine. Tek nakon četiri godine, on je počeo da dizajnira i obuću. Hatfield je primenio svoje arhitektonske veštine na osmišljavanje dizajna patika. Nije bilo potrebno mnogo vremena da svojim umećem unese duh u ovaj pomalo u tom trenutku posrnuli brend. NIKE tada nije bio broj jedan među jakim konkurentima sportske obuće, te je imao značajne poteškoće u održavanju svog poslovanja i brenda.

Osamdesete godine počele su, konačno, izvanredno za NIKE brend, kada su zauzeli 50% američkog sportskog tržišta. Iste godine NIKE je došao na korak od toga da postane kompanija od bilion američkih dolara. No, konkurencija nije spavala. Svetli dizajn, smele šare i neon boje krasile su tu eru, a NIKE brendu je bilo potrebno nešto drugačije i revolucionarno kako bi se izdvojio.

U to vreme, Air tehnologija NIKE patika nije bila nova. Nju je izmislio NASA inženjer Frank Rudy. Međutim, kao takva ona nije bila vidljiva. Umesto tradicionalnog EVA mekog gazišta patika, u sportskim patikama su se koristili gasom napunjeni jastučići. Ono što je ovu ideju učinilo revolucionarnom za NIKE jeste bila ideja da ova tehnologija spolja bude vidljiva.


Šta je ono što je podstaklo Nike Air ideju?


Na rađanje ove ideje uticaj nije imao nijedan postojeći model patika, nijedan fashion koncept, već kontroverzna zgrada Centre Georges Pompidou u Parizu koja je mnogima bila “trn u oku”.

Hatfield je, videvši ovu vanvremensku građevinu, odlučio da želi da dizajnira patike poput ove konstrukcije. Bio je potstaknut ovom građevinom i ona je jednostavno njegova arhitektonska čula pomerila van granica.

Ova građevina je dizajnirana tako da su svi funkcionalni i strukturalni elementi smešteni na spošaljem delu kako bi se isti videli. Čak i danas, ova građevina se ističe među sveukupnom arhitekturom Pariza.

A onda je nastupila inovacija.

Vazdušni jastučići su prošireni, osigurani da budu stabilni i konačno uklonjen je deo đona koji je obezbedio vidljivost ovog savršenog izuma.

NIKE je nakon toga pokušavao da usavrši ovakvu proizvodnju i dizajn, činivši vazdušastu potporu stabilnijom i čvršćom. Međutim, iako je u pitanju bila provokativna ideja, niko nije mogao sa sigurnošću da prognozira izdržljivost NIKE patika u novom obliku. Pored toga, “nevernim Tomama” je bilo potrebno obrazložiti veru ili makar nadu u budući uspeh ovog modela.

Nakon mnogo borbe i vere u ovu ideju, 26. marta 1987. godine na tržište je stigao model NIKE patika Air Max 1, propraćen i prvom NIKE televizijskom reklamom.

Od tada pa nadalje, NIKE Air postaje legenda, inovacija koja je dovela do proizvodnje mnogobrojnih serija patika čak i trideset godina kasnije.

Air Max 90, Air Max 180, Air Max 95, Air Max 97, Air Max Plus, Air Max 360 i Air Max 2015, između ostalih, svi su izrasli iz inicijalnog i sada već legendarnog Nike Air Max 1 modela.

Danas, NIKE brand prepoznajemo i po brojnim drugim kategorijama artikala, kao što su odeća, aksesoari i sportska oprema.

Ukoliko još uvek niste otkrili sve čari ovog brenda, a želite da postanete i vi deo NIKE priče – pridružite nam se online, ili u našim prodavnicama širom Srbije potražite vama omiljeni NIKE artikal.

podeli