Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


U susret danu kupovine - crni petak 2021.

crni petak, black friday, kupovina, popusti
18. 10. 2021.

Zvanično je vreme za pripreme za prazničnu sezonu kupovine - crni petak! S obzirom na to da je prošla godina bila u znaku obaranja rekorda online kupovine, ne sumnjamo da će tako biti i ove godine. Na to je veliki uticaj imala pandemija i promene u načinu života. Kupovina iz udobnosti doma je pobedila prošle godine, ali na to su uticali i zdravstveni faktori.

Postoje tri razloga zašto se crni petak zove crni petak, a jedan od njih je taj što su tokom te masovne kupovine američki trgovci konačno mogli svoje minuse da pretvore u profit. Minusi su se beležili crvenim, a profit crnim mastilom. A za kupce, priprema je ključna - zapratite nas na instagramu da biste na vreme saznali našu ponudu za crni petak 2021.
 

Ko troši najviše novca na crni petak?


Prema spendmenot.com, 2019. godine milenijalci su potrošili najviše novca tog crnog petka. Razlog je pronađen u tome što su milenijalci u toj godini postali radna snaga te su imali novca koji su mogli da potroše konačno na ono što su oduvek hteli, bez da novac traže od roditelja. Kupovali su stvari poput 5 Guess komada koje će nositi milenijalke.

U kontekstu kupovine, struktura mozga dovodi do toga da muškarci teže da budu kupci orijentisani na misije i zadatke, dok je veća verovatnoća da će žene biti kupci orijentisani na otkrivanje nečeg novog. I muškarci i žene su podložni promeni svog mišljenja, ukoliko će ishod biti zadovoljavajući. Isti izvor (spendmenot.com) navodi da žene i muškarci gotovo jednako učestvuju u kupovini za crni petak

Crni petak je izazovan za oba pola. Muškarci imaju tendenciju da slede pristup koji se više zasniva na logici. Moraju da znaju zašto kupuju i zašto ima smisla da kupe određeni artikal. Žene uglavnom kupuju na osnovu emotivne povezanosti sa brendom ili proizvodom. Možda zbog osećajnosti žena vlada stereotip da žene više troše. Ali, crni petak je dan kada će svako iskoristiti dobru ponudu.

S obzirom na nagli porast online kupovine prošle godine, sigurni smo da će se trend nastaviti i ove godine. Evo i 5 razloga da kupuješ online

Zašto volimo da kupujemo?

Studije iz 2014. godine su pokazale da je tuga povezana sa osećajem da situacije kontrolišu ishode u našem životu, a ne da je život u našim rukama. Zato volimo taj osećaj kupovine - on nam vraća samopouzdanje da je naš život u našim rukama. Osim toga, taj osećaj kada otvaramo nešto novo kao da nosi neki miris sa sobom - miris koji pokreće maštu. Zato volimo da kupujemo. 

Pored toga, volimo da kupujemo ono što nose osobe koje mi volimo ili koje nas inspirišu. Inspiraciju za kupovinu uvek možeš pronaći kod Edite Aradinović.

Da li je crni petak zvaničan praznik u Americi?

 

Crni petak još uvek nije zvaničan praznik u Americi, iako mnogi dobijaju slobodan dan tada (osim onih kojih rade u prodaji). Amerikanci koriste ogromne popuste da tada obave božićnu kupovinu, što je odličan način da uštede. U Americi se Božić slavi mesec dana nakon crnog petka, a pokloni su veliki deo njihovog načina obeležavanja tog praznika. Ove godine crni petak pada na 26. novembar
 

podeli