Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Razlike između sportskih patika

patike, trčanje, tenis, teretana
13. 01. 2022.

Na tržištu postoji mnogo vrsta patika – patike za tenis, patike za trčanje, patike za teretanu… Iako je namena svih ovih vrsta patika za sport, one se razlikuju po svojim performansama jer su njihove karakteristike optimizovane za specifične aktivnosti. Nošenje pogrešne obuće može dovesti do neugodnosti, povreda, kao i do slabijih performansi. Ukoliko tražiš idealne patike za tvoju omiljenu sportsku aktivnost, važno je da znaš i koje su to razlike između modela sportskih patika.
 

Patike za trčanje


Patike za trčanje su uobičajena vrsta atletskih patika koje maksimiziraju vaše performanse u trčanju. Obično se proizvode sa laganim i prozračnim dizajnom. Optimalne su za kretanje od pete do prsta i obezbeđuju veći nagib celog stopala. Drugim rečima, patike za trčanje su posebno dizajnirane za kretanje napred. Patike za trčanje se proizvode sa dodatnim jastukom i podrškom za doskok. One mogu da izdrže tešku silu koja deluje na stopala dok trče. Na ovaj način patike za trčanje štite stopala, kada se iznova i iznova vrši pritisak na stopala po zemlji. One apsorbuju veliki deo udara između tla i stopala.

Patike za trčanje su pogodne za trčanje po trotoaru ili putu ili zemlji, kao i za trčanje na stazi, koja uključuje niz različitih terena. Osim što apsorbuju udarce, pružaju i udobnost stopalu. Korišćenje patika za trčanje tokom aktivnosti trčanja može pomoći da se smanji rizik od povreda zglobova, posebno povreda kolena. Ovo je potrebno posebno naglasiti i uvažiti ukoliko redovno trčite ili ste profesionalni sportista. 

Naš predlog ženskih patika za trčanje su patike PUMA Cell Vive WN'S. Ovaj ženski model patika je dostupan u ženstvenoj sivo-roze nijansi ili moćnoj crnoj boji. Gornjište patika je izrađeno od mrežastog materijala koji će obezbediti dovoljno vazduha stopalu i lagan korak pri trčanju. Puma Cell Vive ženske patike za trčanje ujedno imaju jasno izražen nagib stopala zahvaljujući đonu dizajniranom za potrebe trčanja. Pogledajte i ostale ženske modele patika za trčanje.

Za muškarce je takođe dostupan PUMA Cell Vive Evo model muških patika za trčanje u vatreno crvenoj varijanti ili klasičnoj crnoj. A da je ovo zaista odličan muški model patika za trčanje svedoči i zvaničan PUMA web sajt koji govori o izuzetnim performansama modela.

Patike za tenis


Patike za tenis su vrsta sportske obuće sa gumenim đonom i gornjim delom izrađenim od kože ili jakog pamuka. Tenis je igra koja uključuje česta lateralna kretanja, brza zaustavljanja i startovanja i kratke sprintove. Zbog toga su tenisice dizajnirane za ove pokrete. Jedino ova vrsta obuće pruža stabilnost baš za bočne pokrete. Takođe su napravljene od težih i čvršćih materijala u poređenju sa drugim atletskim cipelama. Tako da ako birate patike za svakodnevnu šetnju, patike za tenis će možda predstavljati dodatnu težinu za vašu nogu. 

Vrsta patika za trening koja vam je potrebna zavisi od mnogo faktora kao što su vrsta površine terena i stil igre. Ako igrate na tvrdoj podlozi kao što je beton, biće vam potrebne patike sa većom izdržljivošću, ali ako igrate na mekoj podlozi, biće vam potrebne sportske patike sa boljom trakcijom na đonu. Štaviše, ako ste igrač koji većinu svoje igre zasniva na zadnjem delu terena, potrebne su vam patike sa bočnom podrškom i veoma izdržljivim đonom. Ako ste servis ili volej igrač, potrebne su vam patike za tenis ali sa izdržljivim gornjištem i sa jakom potporom za luk stopala.

Preporuka patika za tenis za muški pol su Nike Court Lite 2 i Nike Wmns Court Lite 2 za žene. Sa ovim patikama bićete spremni za tenis u paru.

Patike za teretanu


Kao što im ime govori, patike za teretanu su savršene za teretanu, a odgovaraju raznim fizičkim aktivnostima, uključujući kik boks, aerobik i dizanje tegova.

Za razliku od patika za trčanje, patike za teretanu su dizajnirane za različite vrste kretanja. Patike za teretanu su savršene za višesmerno kretanje i mogu da podrže niz pokreta, uključujući skakanje, zaustavljanje, lomljenje i brzu promenu smera. Ove patike imaju niži pad stopala, u kojem je rastojanje od pete do prsta nisko. Ravni đon čini patike veoma fleksibilnom obućom. Štaviše, pad pete odnosno jačina nagiba đona je najbolji način da se razlikuju patike za trčanje i patike za teretanu. Pojedinci često mešaju ove dve vrste patika, međutim ne bi trebalo da birate patike za trčanje ukoliko idete u teretanu jer su one nešto teže od patika za teretanu i nemaju tako dobre performanse za stalno kretanje napred, što se zahteva pri treniranju u teretani.

Pored patika, za sve vrste treninga potrebne su nam kvalitetne i udobne trenerke, a na N Sport online prodavnici imaš široku ponudu muških i ženskih trenerki. Među popularnim modelima su Puma Classic Hooded Suit ženska sportska trenerka i Adidas M 3S muška sportska trenerka.

Pogledaj sve proizvode na N Sport web shop-u i opremi se za svoje treninge. U ponudi su sve kategorije sportske opreme, patika i aksesoara za trening za žene, muškarce i decu.
 

podeli