Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


prvi utisak, stil, odeća

Pojava i način odevanja ostavljaju snažan prvi utisak

01. 11. 2021.

Kada ste svojom pojavom poslednji put ostavili snažan prvi utisak?

U psihologiji i menadžmentu se uči o halo efektu, a to je rasuđivanje o nekome ili o nečemu na osnovu jedne njegove karakteristike. Ta karakteristika može biti i način odevanja, ali i stav koji takvo odevanje nosi sa sobom. Generacija Z je uveliko postavila svoj prepoznatljivi modni imperativ.

Sigurni smo da sa sobom nosite unutrašnje kvalitete, a način odevanja vam može biti prva ulaznica za onaj događaj gde želite te kvalitete da pokažete. To može biti prvi utisak na intervjuu za posao, prvi utisak na ispitu na fakultetu, pa čak i prvi utisak tokom večernje šetnje po gradu sa potencijalnim partnerom. Pozitivan prvi utisak otvara vrata za sledeće prilike.

Karakteristike odeće spadaju u dve glavne kategorije: odevni predmeti i aksesoari. Materijali, procesi izrade i tehnika rada se vide na odeći, ostavljaju tragove i kroje priču. A sve su to sitnice koje ostavljaju prvi utisak.
 

Prvi utisak na intervjuu za posao


Oblačenje za prvi utisak na intervjuu za posao zavisi od posla na koji ste konkurisali. Najbolje bi bilo da prethodno istražite kako se zaposleni odevaju u kompaniji. Najčešće se dešava da veliki sistemi, poput banaka, imaju striktno utvrđen dress code, pa je verovatno poželjno obući makar košulju ravnog kroja. Dakle, neka se vaša odeća identifikuje sa zaposlenima u kompaniji i to će na njih ostaviti snažan prvi utisak.

Sa druge strane, ukoliko je kompanija manja ili ne zahteva mnogo rada sa ljudima, može biti da se ne zahteva određeni dress code. U tom slučaju nećete pogrešiti sa majicom renomiranog brenda, poput Tommy Hilfiger polo majice.
 

Prvi utisak na ispitu na fakultetu


Pametnim odabirom stvari možete popraviti svoj utisak na ispitu. Profesori su različiti, ali svako voli kada student vlada gradivom. Odlučite se za košulju, bluzu ili sako za ispit koji će potvrditi da ste došli spremni da položite ispit. 

Naravno, učite na vreme, jer stil odevanja samo treba da igra na vašoj strani, ali upornost u spremanju ispita donosi ocene. Za prvi utisak muškarcima predlažemo Armani Exchange košulju, a ženama Tommy Hilfiger roze košulju. 

Pročitajte još saveta o tome kako da napravite muški Armani Exchange outfit.

Dress for success


Moglo bi se reći da je dress for success koncept sličan onome da odeća čini čoveka. Odnosno, ovaj koncept postavlja na pijedestal uverenje da je ono što nosite na sebi važno u svakodnevnom životu. Vreme se promenilo, pa je način odevanja i doživljaj istog uhvatilo korak sa vremenom. 

John T. Molloy je napisao knjigu Dress for Success 1975. godine koja govori o efektu oblačenja na uspeh u poslu i u privatnom životu. Molloy je sproveo testiranje na osnovu kojih je knjiga napisana, tako da je ubrzo postala bestseler u Americi. Od tada, prvi utisak je počeo da se posmatra iz ugla odevanja. 

Osim što služe različitim funkcijama, odeća i aksesoari se razlikuju na razne načine. Materijali koji se koriste za odeću su mekši i savitljiviji od onih koji se koriste za aksesoare. Renomirani brendovi u N Fashion internet prodavnici imaju potrebno znanje i veštine da isprate oblačenje koje je danas dobilo kulturni značaj.
 

Podelite