Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


New Balance - patike koje je nosio i Steve Jobs

NEW BALANCE, 574, TRCANJE
20. 11. 2019.

Nije tajna da Puma, Adidas i Nike već duži niz godina vladaju savremenim tržištem patika, ali New Balance se čvrsto držao u igri proizvodeći izuzetne patike, cenjene zbog svoje udobnosti i kvaliteta. Kao jedan od najvećih svetskih sportskih proizvođača, New Balance posluje više od 100 godina, proizvodeći patike i odeću za neke od najambicioznijih svetskih sportista.

New Balance je ime koje godinama postaje sve popularnije. Postavlja se pitanje - kako je New Balance zaradio dostigao globalni uspeh? I zašto neke od kutija za patike ovog brenda imaju odštampano pile na poklopcu? Na ova i mnoga druga pitanja se može dobiti odgovor daljim pogledom u istoriju brenda New Balance.
 

Osnivanje kompanije New Balance


New Balance predstavlja američku multinacionalnu korporaciju koju je osnovao William J. Riley. Kompanija je osnovana u Bostonu 1906. godine kao New Balance Arch Support Company. Kao što znamo, inspiracija je nepredvidiva, dolazi sama, kada joj se ne nadamo, te je tako, Riley, irski imigrant, inspiraciju za osnivanje danas svetske kompanije dobio gledajući piliće koji trče u njegovom dvorištu. Fasciniran savršenom izbalansiranošću pilića na svojim trokrakim nogama, Riley je dizajnirao fleksibilnu potporu luku stopala sa tri tačke oslonca.

William Riley je 1927. godine angažovao prodavca po imenu Arthur Hall, koji je 1934. godine postao i partner kompanije New Balance Arch Support. U tom trenutku New Balance je tek trebalo da proizvede patike, a Hall je svoj posao fokusirao na prodaju uložaka za potporu stopala i to radnicima čiji je posao zahtevao da stoje duži vremenski period. Hall je na kraju prodao kompaniju New Balance svojoj ćerki Eleanor i njenom suprugu Paul Kidd-u, 1956. godine.

Do 1960. godine, New Balance ulošci za podršku stopala postali su veoma popularni među mladim sportistima, od kojih su neki čak pristupili brendu tražeći prilagođene modele i patike. To je inspirisalo Eleanor i njenog supruga da dizajniraju prve patike kompanije - New Balance Trackster. Objavljen 1961. godine, Trackster model je postao prvi model patika za trčanje sa izdignutim gazištem za potporu stopalu.

Trackster model patika je bio uspešan poduhvat, ali New Balance je tek trebalo da dosegne svoje mesto na tržištu patika. Kompanija je i dalje bila mala i njom je upravljalo šest ljudi koji su proizvodili, pakovali i slali patike kupcima. Na dan Bostonskog maratona, 1972. godine, New Balance je preuzet od strane aktuelnog predsednika brenda, Jim Davis-a, koji je od brenda načinio svetski brend. Jim Davis je preuzeo New Balance brend u pravo vreme, jer je područje Bostona postalo centar trkačkog naleta 1970-ih godina. Trčanje kao hobi je takođe nastavilo da raste, što je patikama davalo sve više na značaju.

Novina u kompaniji bila je i ta da je brend počeo da koristi jedinstvene brojeve modela umesto imena za patike. Broj je definisao vrstu patika, aktivnost za koju su dizajnirane i da li su patike izrađene za stabilnost ili brzinu. New Balance je 1976. godine lansirao model 320, prvi model koji je na bočnoj strani imao prepoznatljiv „N“ logo. Uspeh modela 320 označio je i uspon kompanije New Balance.

Tokom 1988. godine New Balance je lansirao i svoj možda najpoznatiji model patika, model 574. Model 574 je prvobitno dizajniran kao model za trčanje na trkačkoj stazi, koji nudi visok nivo udobnosti i stabilnosti, ali je počeo da se koristi i kao model za trčanje off road. Kompanija je nadalje nastavila da napreduje u svetu sporta kroz brojna uspešna izdanja novih modela, među kojima se posebno izdvajao model patika 991, koji je dugi niz godina nosio Steve Jobs na javnim događajima.

New Balance danas

New Balance danas i dalje predstavlja multinacionalnu korporaciju sa sedištem u Bostonu. Kompaniju i dalje vodi Jim Davis i kompanija i dalje proizvodi mnoštvo patika i odeće, uključujući specijalizovane proizvode za sport kao što su fudbal, kriket, košarka i biciklizam. New Balance je lansirao marku obuće za skejtbording pod nazivom New Balance Numeric, koju distribuira Black Box Distribution, kompanija koju je osnovao profesionalni skejter Jamie Thomas. New Balance Numeric linija omogućila je New Balance brendu da se priključi lifestyle tržištu i mlađim kupcima.

New Balance patike poznate su po upotrebi visokokvalitetnih materijala izrade i robusnih tehnika gradnje. Pored outsourcing proizvodnje u zemljama poput Kine i Vijetnama, New Balance proizvodi asortiman patika i u Engleskoj i Americi. Mnoge New Balance patike i dalje su dostupne u široj verziji, posebno napredniji sportski modeli marke. Na nekim New Balance kutijama za patike iznutra i dalje stoji otisnuto pile kao simbol osnivača marke, William J. Riley-a.

podeli