Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Istorija se ponavlja - moda nekad i sad

MODA, RETRO, ISTORIJA
22. 12. 2020.

Moda koju danas poznajemo nije ovako izgledala oduvek - ili možda ipak jeste? Sigurno ste čuli rečenice poput “Moda se vraća” ili “Istorija se ponavlja”. Modna industrija je danas izražena više nego ranije, ali inspiracija moderne današnjice nije u budućnosti, već u prošlosti. Moda nekad i sada imaju istu osnovu, a svaki period veka doda inkrementalne pečate. Bilo da je reč o odeći, obući, ili aksesoarima, moda nekad i sad nije mnogo različita.

Najbolji primer za to da je moda odraz duha vremena je priča o trendovima generacije Z. Upravo su ovi mladi ljudi prilagodili modu sebi i vrlo uspešno nose odevne predmete iz različitih epoha, kombinujući razne stilove. Koji modni stilovi su važili za modu nekada, a koji sada? Nastavite sa čitanjem i upoznajte se sa modom nekad i sad kroz različite stilove.
 

Visoki struk nekad i sad


Prve farmerice sa dubokim strukom sa žene nastale su 1930. godine. Od tada potiče visoki struk koji je tako omiljen poslednjih par godina. Na slici sa desne strane se nalaze Tommy Hilfiger farmerice popularnog Mommy’s Pants kroja, koji je nastao devedestih i namenjen je mamama. Ipak, i sve ostale žene, koji nisu mame, su zavolele ovaj komad odeće, jer su rasterećene misli da treba uvek da budu zategnute, da im bude neudobno, ali da budu lepe. Lepota je odraz unutrašnjosti, pa je svaka žena lepa u ovim farmerica kada se u njima oseća udobno.

Osim na farmericama, visoki struk se može videti i na šorcevima, suknjama i pantalonama kao što su Guess pantalone na slici levo. Na ovom modelu se vidi uticaj mode nekada kroz udobni osećaj tokom nošenja i pokrivenost tela do struka, a uticaj mode sada je poslovni stil žene.

Torba “pederuša”


Zaista, do nedavno nisu bile omiljeni aksesoar. Ovo su mini torbe koje mi na Balkanu zovemo pederuše. Osamdesetih godina su bile potpuni hit, a ponovo su zakucale na vrata mode uz malu pomoć američkih trendsetera. Savršeno se uklapaju u stil streetwear koji je nastao pre tridesetak godina.

Sportski modeli su se nekada nosili oko struka, a danas preko jednog ramena i grudi. Nose se u sportskim kombinacijama, a popularne su i kod muškaraca i kod žena.

Elegantne mini torbe su popularne kod žena, a koje se i dalje nose na struku, ali u svojstvu kaiša. Mogu se sresti u kombinaciji sa sakoom. Oni koji prate modu su definitivno ispratili ovaj trend.

Spajanje nespojivog


Nekada je bilo nezamislivo kombinovati sportsko i elegantno, a influenseri današnjice su upravo to uspeli. Duh ovog vremena im ide na ruku, jer današnjica podstiče ljude da budu slobodni i da se izražavaju svakodnevno. Upravo kombinacija sportskih patika i kaputa se može lagano nositi, a to je nekada bilo nezamislivo. Edita Aradinović, koja redovno nosi patike iz N Sport ponude, postavlja trendove među svojim pratiocima. Na ovom linku pogledajte kako izgleda Edita u PUMA kombinacijama.

Futurističke note i pozitivne vibracije danas su redovni deo garderobera moderne žene i modernog muškarca.

podeli