Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


farmerke, odeća

Farmerke su večiti komad odeće

27. 05. 2022.

Tokom godina, farmerke su nosili kauboji, rudari, bajkeri i drugi. Danas ih nose skoro svi. Ove poznate pantalone se danas mogu naći u različitim stilovima sa pretežno engleskim nazivima: mom jeans, skinny jeans, low rise, high rise, klasične, izbledele, isprane, boy jeans i druge. 

Plave farmerke su arhetipski odevni predmet dvadesetog veka. Termin jeans ili plave farmerke je u širokoj upotrebi od sredine dvadesetog veka, kada su postale popularne među mladima. Pre toga su se koristile kao radno odelo.
 

Detalji o farmerkama: sitna metalna dugmad i manji džep


Mali džep sa strane. Čemu je zapravo namenjen? Šta stavljate u mali džep na farmerkama? Novčić? Ključ? Token za kolica u supermarketu? Steve Jobs bi rekao da je namenjen za iPod nano iz 2005. godine. 

Zapravo imao je specifičnu upotrebu nekada, ali danas je samo svedok jednog vremena. Ljudi su, pre pronalaska ručnih satova, nosili svoje satove u džepu jakne. Pošto većina nije nosila jakne dok je radila, dodat je ovaj džep za sat. Zgodno, zar ne?

Sitna metalna dugmad. Deluje kao još jedna mala, ukrasna kopča, ali zapravo i ovaj detalj ima svoje utemeljenje kao i prethodni. To su zapravo zakovice koje bi zadržale sve ušivene delove na mestu kako se pantalone ne bi raspale ni posle intenzivnog habanja. Nesalomive farmerke. Danas nije potrebna ovako čvrsta odeća, ali su zakovice izvesni modni detalj. 

Razlika između pojmova denim, teksas i farmerke


Denim je tkanina, napravljena od kepera, koja je jaka i ima svojsteno tkanje. Keper je vez koji je prepoznatljiv po svojim dijagonalnim linijama. Preplitanjem prediva tkanina postaje jača i otporna na cepanje. Osnova ovog materijala je mešavina pamuka i poliestera, ali tu se mogu naći i drugi materijali. 

U srpskom jeziku, denim prevodimo kao teksas, i to je u redu. Greška nastaje u sledećem primeru. Naime, iako je denim materijal, a farmerke su komad odeće, u slobodnom razgovoru ćete čuti se za denim kaže da je komad odeće, misleći na farmerke.

Teksas je obično obojen indigo bojom, što rezultira njegovom karakterističnom plavo-pamučnom bojom. Nakon što je obojen, proizvođači mogu da peru, ispiraju ili omekšavaju tkaninu kako bi proizveli široku lepezu teksasa, od tamne do svetle. 

Uobičajeni par farmerki na sebi uvek ima kopčanje na cibzar i dugmad, prostor za kaiš, prednje i zadnje džepove, kao i prethodno spomenute zakovice i manji džep. 

Ženske i muške farmerke u N Fashion prodavnici


Danas se farmerke mogu pronaći u različitim bojama i u različitim stilovima. U našoj ponudi ih možete pronaći i od različitih brendova. Za potrebe ovog teksta, izdvojićemo par primera modernih muških i ženskih farmerki. 

 Na fotografijama se nalaze ženske farmerke u Mom Jeans stilu. Levo su Calvin Klein, a desno Tommy Hilfiger farmerke. Ovog leta ih nosite uz espadrile.

Kao što se može videti, pantalone sa leve fotke su sive boje i imaju umetak u vidu modernog belog kaiša. Pantalone sa desne fotografije su ostale plave, ali po sebi imaju pečate brenda. Njihov stil je mom jeans što znači da su u struku uske, zatim se šire do članaka gde su ponovo uske. Pogledajte sve ženske farmerke.

Muške farmerke najčešće možete razlikovati po boji i po tome da li su uske ili široke. Sa leve strane se nalaze nove Replay pantalone, a sa desne nove Staff pantalone. Svestranost farmerki znači da su nam potrebne svakog dana, a brendovi u našoj prodavnici donose i kvalitet. 

Budite stilizovani svakog dana uz moderne ženske i muške farmerke iz N Fashion prodavnice.
 

Podelite