Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Štikle, obuća

Štikle - ko ih je prvi nosio - muškarci ili žene?

21. 12. 2021.

Visoke potpetice ili štikle predstavljaju simbol moći i seksipila. One ujedno asociraju na ženstvenost. Međutim, da li ste znali da su visoke potpetice originalno dizajnirane za muškarce?

Visoke potpetice imaju dugu i donekle čudnu istoriju sagledavajući hiljade godina unazad prema tvrdnjama istoričara. Oni smatraju da su štikle prvobitno dizajnirane za persijske ratnike. Štikle su se tada koristile u svrhu jahanja odnosno pružale su bolje trenje i potporu prilikom jahanja. Koliko su tačno potpetice doprinele jahačkom uspehu persijske vojske ne znamo, ali činjenica jeste da je do kraja šesnaestog veka, persijska vojska bila najveća vojska na svetu porazivši Tursku, u cilju proširenja persijske granice na teritoriji današnjeg Iraka. Da li je ovo uticalo na popularizaciju štikli? Jeste.

Kako se Persijsko carstvo kretalo ka zapadnoj Evropi, tako je i trend potpetica. Visoke potpetice postale su popularne među evropskim aristokratama. Neki kažu da su ih nosile aristokratske žene kao statusni simbol, dok drugi kažu da su držale noge suvim u poplavljenim područjima. U 16. veku, štikle su postale popularne u Francuskoj nakon što je Katarina de Mediči nosila par za svoje venčanje sa Henrijem II 1533. godine. Luj XIV ih je nosio da nadoknadi svoju skromnu visinu. U početku su samo viši slojevi nosili cipele sa visokim potpeticama, ali do viktorijanske ere, žene svih klasa su nosile visoke potpetice kako se njihove haljine ne bi vukle po zemlji.
 

Zašto se žene u štiklama smatraju privlačnijim?


U protekloj godini možemo reći da je svest o zdravlju žena podignuta na viši nivo, tako da i medicinska zajednica sada bolje razume zdravstvene rizike, uključujući često nepovratne biomehaničke efekte obuće sa visokom potpeticom na zdravlje. Shodno tome, većina žena koje nose duge haljine na primer, više ne nose štikle ili ređe nose štikle. 
Dakle, šta je privlačnost ovih neudobnih i potencijalno opasnih cipela? 
Istraživanja su u više navrata pokazala da žene na visokim potpeticama i muškarci i žene doživljavaju privlačnije od žena u ravnim cipelama. Nekoliko teorija objašnjava zašto je to tačno.

Istraživači su na osnovu biomehaničkih analiza otkrili da visoke potpetice daju ženama ženstveniji hod. Podignuta peta čini ženski korak kraćim i povećava rotaciju i nagib ženskih kukova. Upravo ovo naglašavanje ženstvenosti može učiniti žene koje nose visoke potpetice poželjnijim muškarcima.
Ovi istraživači takođe smatraju da niže žene koriste visoke potpetice kako bi vizuelno produžile dužinu nogu i kako bi povećale svoju fizičku privlačnost.

Preporuke potpetica za Novu godinu 2022.

Pošto su žene preuzele od muškaraca štikle, moderne i visoke, postale su deo njihove svakodnevnice. Visoke potpetice produžuju žensku nogu, ističu ženske atribute i doprinose samopouzdanju žena. Danas, štikle predstavljaju umetnost koja se nosi i odraz su ženstvenosti, seksipila, fetiša i glamura. Bez obzira da li volite ravne cipele, cipele sa štiklom ili čizme na štiklu, praznično raspoloženje i proslave treba da budu ispraćene pravim komadom obuće za ovo doba godine.
 
Ženske cipele Karl Lagerfeld SARABANDE SIGNATURE LOGO COURT su pravi izbor za proslavu Nove 2022. zbog svog dizajna. Crna boja ovog modela potpetica će se lako uklopiti uz skoro svaku odevnu kombinaciju, a sveden dizajn koji upotpunjuje natpis na gornjištu modela zapašće svima za oko sigurno. Ovakav klasičan izgled štikli uvek će biti u modi i uvek će biti odraz vaše ženstvenosti. 

Ukoliko pak preferirate zimske čizme na štiklu, i to vrtoglavo visoku štiklu za efektnu pojavu u društvu, tada vam preporučujemo novi model Guess brenda BAIWA2 STIVALE u svetlo braon ili crnoj boji. Model je izuzetno visokog profila koji prati liniju ženske noge i izrađen je od antilop kože.



Ukoliko preferirate udobnost i stabilnost, ne brinite, jer u toku novogodišnje noći, sve je dozvoljeno. Čizme sa debelom štiklom i masivnim đonom zaista su must have svake žene i zaista se dobro mogu iskombinovati i za svečani doček. Pored svog modernog izgleda, zbog svoje stabilnosti pružiće vam udobnost tokom čitave večeri, tako da ćete moći maksimalno da uživate. Preporučujemo vam dva nova modela čizama na štiklu Calvin Klein PLATFORM MID KNIT BOOT 95 i Tommy Hilfiger ESSENTIALS HIGH HEEL BOOT.

Odaberite moderne modele cipela za proslavu Nove godine i iskoristite postojeće popuste na novu kolekciju cipela i potpetica. Štikle su tu kako bi vas učinile lepim, a na vama je da ih nosite, uživate i ne zaboravite da kada se pojavite negde noseći visoke potpetice, znajte da ste deo veoma duge tradicije ali i da ljudi ipak vladaju sa vrha. 


 

Podelite