Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Puma Suede kao svedok istorije i nezaobilazni deo modernog garderobera

puma, puma suede, istorija
23. 08. 2018.

Da nisu postajala braća Adolf i Rudolf Dasler, koji su 1924. godine počeli da proizvode obuću, ne bi postojali neki od najmoćnijih brendova i modela današnjice. U to vreme, kompanija braće Dasler je imala ogroman uspeh u poslovanju plasirajući preko 200.000 komada obuće godišnje. Međutim, različite vizije pravca u kome bi kompanija trebalo da se razvija, dovele su da toga da su se braća razišla i svako je nastavio da razvija sopstveni biznis. 1948. godine Adolf je osnovao Adidas, a Rudolf je kreirao Pumu.


Foto: puma.com


Ono što je PUMU učinilo prvom i važnom među ostalima jeste PUMA Suede. Od Olimpijskih istorijskih momenata, do nastanka i razvoja jednog celog muzičkog žanra, PUMA patike i njena ikona, model Suede, predstavlja jednog od značajnih svedoka kulturnih dešavanja u istoriji.

Kada je lansiran 1968, PUMA Suede je bio izvan svog vremena. Sa jakom gumenom podlogom i zaobljenom siluetom izrađenom od čvrste izvrnute kože, prkosio je statusu kvo ostalih “dosadnih” kožnih modela, bilo da su u pitanju PUMA ženske patike ili PUMA muške patike.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da prođe da bi PUMA Suede postala izbor trendsetera na ulicama i u sportskim arenama.

Godina rođenja PUMA Suede modela predstavljala je takođe i jedan od najprepoznatljivih momenata u istoriji Olimpijade, čemu je PUMA Suede i svedočila. Zlatni i bronzani pobednici na 200m, Tomi Smit i Džon Karlos su na podijumu, dok je američka nacionalna himna intonirana, u čarapama izveli sada već čuveni tihi protest (“The 1968 Olympics Black Power salute”), podigavši stisnute pesnice u vazduh. Smit i Karlos su tada skrenuli pažnju na težak položaj Afroamerikanaca, a Suede modeli su tada stajali pored bosih sportista, klešući svoj čvrsti kamen temeljac u ovom istorijskom momentu.


Foto: puma.com


Narednih godina su Suede modeli uživali svoju slavu. Suede je postao simbol ponosa i snage.

 

Šta je zanimljivije od poziranja sjajnog košarkaša sa divljom životinjom dok nosi krzneni kaput i impozantan šešir?


Foto: puma.com


Naravno, to da je pomenuti košarkaš nosio PUMA Suede.

Godine 1973. Suede model nosila je košarkaška legenda Volt “Klajd” Frejzer. On je bio zaista impozantna ličnost, kako na terenu, tako i van njega. Suede model je postao must-have za svakoga ko je želeo delić Klajdovog potpisa cool i stilizovanog, a opet buntovničkog stila.

Sa ovakvim predstavnikom, nastale su i varijacije Suede modela, a Volt “Klajd” Frejzer je postao prvi košarkaš po kojem su nazvane patike. Samo u prvoj godini prodato je dva miliona te obuće.



Tako je poznati košarkaš obezbedio slavu Suede modelima. ’70-ih godina je košarkaš postao PUMA ambasador i PUMA Suede, odnosno Clyde modeli, postali su nosivi. Frejzerov cool i opušten način odevanja promovisao je PUMA patike, te su i brejkdenseri (popularni B-Boys) i hip hop legende ’80-ih godina izabrali Suede.

1980-ih godina pojavili su se mnogi stilovi koji su i ostali u prošlosti, ali Suede je “plivao” godinama i “birao prave note” i tada, kao i sada. Ta decenija bila je prepoznatljiva po brejkdensu i hip hopu, a PUMA Suede je to ispratila. Debeo gumeni đon i fleksibilno gornjište postali su očigledan izbor brejkdensera.

Veliki prodor kulture B-Boys-a i veza sa Suede je ostala nepromenjena i danas. B-Boys su tada napravili veliki uspeh svojim umećem, a Suede model ih je u tome podržao i ispratio još jedan istorijski trenutak.

Suede - voljeni model istorije

Suede je nastavio svoj razvoj i održavao položaj kako bi postao jedan od najvoljenijih modela u istoriji. Tokom ’90-ih i 2000-ih godina postao je obuća izbora za sve prilike i sve stilove odevanja. Od pank-rokera do uličnih umetnika, Suede modeli su među najuticajnijim modelima svih vremena.

Čini se da Suede uspeva i danas da “pogodi pravu žicu” ljudi širom sveta.

podeli