Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Dan žena u sportskom duhu

DAN ZENA, 8. MART
06. 03. 2020.

Pripadnice lepšeg i nežnijeg pola imaju svoj dan koji se obeležava širom sveta - međunarodni Dan žena. Često se obeležava poklonima, cvećem i drugim znacima pažnje prema ženama koje nas okružuju. Šta je to što zapravo obeležava Dan žena i zašto sportski asortiman N Sport online prodavnice podržava isti, pročitajte nadalje.
 

Borba za prava žena


Početkom dvadesetog veka u Americi je prvi put obeležen Dan žena. Praznik je nastao da bi podsećao na borbu za ženska prava i ravnopravnost među polovima. Ovo se odnosi na borbu za najpre ekonomsku, pa socijalnu i političku ravnopravnost među polovima. Iako je njihov glas bio zanemarivan vekovima, žene su se izborile za svoje mesto. Dan žena se obeležava kao spomen na njihovu borbu.

Nekoliko događaja se vezuje za 8. mart. Žene su javno demonstrirale u Njujorku još sredinom devetnaestog veka, a kasnije i početkom dvadesetog, iz istih razloga - zbog niskih plata i loših uslova rada. Sve one su započele ono što obeležava praznik Dan žena. Tada se to dešavalo u Americi, a kasnije i širom Evrope. Žene su se borile za ravnopravnost i odnele su pobedu. Borba je trajala decenijama, ali vredelo je. Rezultat borbe jesu bolji uslovi rada poput trudničkog bolovanja, jednaka plata za jednaki rad, pravo glasa i drugo.

Ujedinjene nacije su 1975. godinu proglasile Međunarodnom godinom žena i zvanično počele obeležavati ovaj dan posvećen ženama. U nekim zemljama Dan žena je državni praznik, a uprkos svemu, neke zemlje se i dalje bore za osnovna ženska prava.

Kako sport i Dan žena zajedno vrše uticaj?


Jedan od najboljih načina da se osvesti jednakost među polovima je sport. Sport je razlog zbog kojeg se ljudi okupljaju, rade timski i uživaju u rezultatima. Sportisti su uzori i zato je važno da i žene budu deo sporta.

Na Olimpijskim igrama žene su se pojavile 1900. godine i napravile prekretnicu, makar kada je u pitanju prestižno svetsko takmičenje. Olimpijske igre prati ceo svet i to je jedan od načina na koji sportistkinje utiču na sve devojke i žene sveta. Sport menja svet i način na koji živimo.

Sve ovo je značajno za Dan žena.

Žene u sportu su dovele do otklanjanja stereoptipa, promena društvenih normi i napravile uzore kojima se i danas divimo. Atletičarke, teniserke, odbojkašice, karatistkinje i druge dame osvajale su prva mesta na prestižnim takmičenjima. One su dokazale da svaka žena zaslužuje svoju šansu i da može da postigne velike stvari.

U zdravom telu - zdrav duh. Pozivamo vas da za ovaj Dan žena pronađete najlepše odevne komade za vašu damu - ženu, majku ili sestru. Pored cveća, poklonite im kvalitetan komad odeće ili obuće, uz koji će njeni stavovi i moralna filozofija biti ispraćeni.

Savremene moderne dame, neće odoleti ni štiklama, ni patikama, ni bilo kojoj drugoj obući, jer svaka naglašava njen čvrst korak.

Pravi izbor za jedinstven i vredan poklon ovog 8. marta jeste nešto iz N Sport online prodavnice.

Srećan praznik!

podeli