Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Lacoste krokodil ili aligator?

LACOSTE, LOGO, ISTORIJA
18. 09. 2020.

Ilustraciju krokodila je prvi put kreirao Robert George, koji je inače bio prijatelj ovog poznatog francuskog tenisera. Boja u kojoj je izvezao krokodila je boja koja se nalazila na džepu belog sakoa koji je Rene nosio pre svake utakmice.

Poznato je da je Rene Lacoste imao atletsku hrabrost, koja se može porediti sa onom koju ima krokodil. Pored toga, elegancija i istrajnost su oplemenili svaku njegovu borbu na terenu. Ovaj svetski teniser je legenda sporta 20. veka koji je za sobom ostavio legendarne priče. Jedna od njih je i ova, o poreklu nadimka i logotipa sa krokodilom.

Ovo je priča o opkladi, novinaru i legendi tenisa.
 

Elegantni kofer od krokodilske kože


Priča o krokodilu počinje anegdotom. Naime, u Bostonu 1923. godine Rene se šetao gradskim ulicama sa kapitenom svog teniskog tima Alan Muhr-om. To je bilo pre predstojeće popodnevne utakmice. Na izlogu prodavnice mu je zapao za oko elegantni kofer od krokodilske kože.

Vreme je bilo za opkladu: ako bi Rene pobedio u meču, Alan bi mu kupio kofer. Ispostavilo se da Rene nije pobedio, ali novinar George Carens je čuo ovu priču i spomenuo to u svom članku u jednim bostonskim novinama.

„Mladi Lacoste nije osvojio svoj kofer od krokodilske kože, ali borio se poput pravog krokodila. (...) i četvrti musketar je sada pronašao svoj nadimak.”

George je ovde dodao Rene-a u skup najboljih tenisera tog vremena, koji su imali svoje nadimke među publikom. Izgleda da je samo falio nadimak za Rene-a, pa je novinar na ovaj način doprineo istorijskom logotipu brenda Lacoste. Novinar je uspeo da napravi nit koja povezuje slučajnost prepodnevne šetnje i entuzijastične opklade sa krokodilskom igrom na terenu. Ipak, da li je u pitanju slučajnost?

Iako Rene više nije sa nama, legenda nastavlja da živi.
 

Da li je logo Lacoste krokodil ili aligator?


U prirodi, krokodil je agresivniji gmizavac od aligatora. Pored toga, postoji i nekoliko razlika u njihovom izgledu. Na primer, aligator ima njušku u obliku slova U, a krokodil u obliku slova V. Ipak, nijedna od ovih bioloških razlika dve životinje nam ne govori mnogo o poreklu Rene-ovog nadimka.

S obzirom na to da je novinar 1923. godine nazvao Rene-a krokodilom, odakle se pojavljuje teza o aligatoru? Odgovor je jednostavan - Lacoste entuzijasti su protumačili da u okviru logotipa zapravo nacrtan aligator, a ne krokodil. Na sve ovo, iz kompanije Lacoste su izjavili da su svesni posledice da je logo u Americi poznatiji kao aligator, a u Francuskoj kao krokodil, ali njima to nije smetalo.

Lacoste Save our species


S obzirom na veliki broj ugroženih vrsta širom sveta, iz kompanije Lacoste su odlučili da podignu svest o tome svojim doprinosom. U pitanju je ograničena kolekcija polo majica, dostupna samo u nekim zemljama i u internet prodavnici. Za svaku vrstu proizvedeno je onoliko polo majica koliko odgovara ukupnom broju tih životinja na svetu. Na primer, zvanični podatak u tom trenutku je bio da je ostalo još 40 burmanskih kornjača, pa su u Lacoste-u napravili 40 polo majica sa logom burmanske kornjače. Serije ovih polo majica su se nekoliko puta ponovile i uvek su bile rasprodate istog trenutka. Profit od prodaje je usmeren IUCN-u, Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode.

Lacoste modele odeće, obuće i aksesoara možete pronaći na ovom linku.

Podelite