Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Značaj kvaliteta odeće za očuvanje planete

Lacoste, očuvanje planete
15. 11. 2021.

Jedna od gorućih tema na globalnom nivou jeste ekologija i očuvanje životne sredine. Često se čuju diskusije na temu održivog razvoja, zdravih stilova života, edukacije, reciklaže… Međutim, istina je da je rešenje ovih planetarnih muka na društvenoj odgovornosti pojedinca. Može se reći da već danas osećamo posledice neodgovornosti prethodnih generacija i industrija. Važno je da se edukujemo i saznamo kako malim promenama u svakodnevnici možemo doprineti čistijoj i zdravijoj planeti, i to prenosimo svojoj okolini i potomcima.
Zdrav život je popularniji više nego ikada. Pored zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, prirodne kozmetike, bitan faktor je i izbor kvalitetnih materijala odeće i obuće koju nosimo. Trend osvešćivanja i promocije važnosti prirode i očuvanja naše planete, sve je zastupljeniji i u industriji mode.
 

Uticaj modne industrije na životnu sredinu i očuvanje planete


Znamo li uopšte koliko naša odluka o kvalitetu naše odeće košta planetu? Prema zvaničnim podacima, modna industrija proizvodi čak 10% ukupne svetske emisije CO2, što je više čak i od avio industrije. Brza moda ili fast fashion odgovorna je za čak 20% otpadnih voda u svetu. Zapanjujuće, zar ne? Prema istraživanjima, veliki broj potrošača baca odeću posle 8-10 puta nošenja, i usled ovog ubzanog konzumiranja se sve veća količina garderobe i proizvodi. Garderoba lošijeg kvaliteta je dosta novčano pristupačnija i zato se ogroman broj potrošača odlučuje upravo za ove proizvode i time šteti očuvanju planete. Ali, da li je ovakva kupovina isplativa na dugi rok? Osim toga roba lošijih materijala, najčešće od poliestera, šteti i našem zdravlju. Važno je da se društveno osvestimo, preuzmemo odgovornost i zapitamo se „Ok, šta mogu da uradim?“.

Iako je modna industrija u vrhu svetskih zagađivača, ona ima mogućnost da pređe na kvalitetnije sirovine i materijale, za razliku od drugih zagađivača. Ipak, to zavisi od svakog od nas i od našeg izbora čak i kada kupujemo novu majicu. Kupuj pametno i biraj kvalitetno. 

Izuzetno je važno da pri kupovini obratimo pažnju na sastav materijala. Za razliku od veštačkih materijala, ekološka odeća se pravi od prirodnih materijala organskog porekla neškodljivih za ljudski organizam i za planetu. Iako je pamuk najpoznatija prirodna tkanina, postoje i drugi zdravi materijali koje možemo da nosimo. To su lan, organska svila, vuna, materijali od bambusa ili konoplja... 

Očuvanje planete uz kvalitet odeće brenda Lacoste


Francuski brend Lacoste se decenijama izdvaja na svetskom tržištu upravo zbog raznovrsnosti materijala koje koriste. Čuvene polo majice Lacoste, izrađene od čuvenog pamuka pique tkanja, postale su sinonim za kvalitet. Novi modeli Lacoste polo majica dostupni su na web shop-u Lacoste-a. Nedostatak ovih proizvoda za nekog možda jeste visoka cena, ali iskustva svih korisnika jeste da im je ova kupovina bila dugoročno isplativa, budući da su ove majice jako dugo trajale i da su postojanih boja. Takođe, priuštili su sebi i svojoj koži kvalitet, i osećali se dobro zbog toga.

O tome koliko je Lacoste „zeleno“ opredeljen, govori i limitirana kolekcija polo majici 2018. godine u kojoj su zamenili logo prepoznatljivog zelenog krokodila životinjama ugroženih vrsta.  Posle 35 godina vernosti krokodilu, kolekcija sa nazivom Save our species je proizvedena u količini populacije ugroženih vrsta. Kao primer, uzećemo Sumatranskog tigra za koga se veruje da je na celoj planeti preostalo samo 350 jedinki, Lacoste je proizveo 350 majica sa uveženim logoom ove vrste. Ukupno, čitava kolekcija imala je 1.775 majica koje su se prodavale po 185 USD po komadu. Kolekcija se vrlo brzo rasprodala, a sav novac od prodaje doniran je Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode i prirodnih resursa

Lacoste nudi širok spektar modela i boja, a iskustva korisnika iznova potvrđuju da njihovi krojevi sa godinama ostaju isti tako da ista majica posle par godina izgleda identično kao i kada je tek kupljena, što nam štedi popriličnu svotu novca. Osim toga, svi Lacoste proizvodi odišu i elegancijom i stilom, tako da bismo ovu kupovinu mogli nazvati - dve muve jednim udarcem, zar ne?
Pogledaj celu Lacoste kolekciju  na našem web shop-u i donesi društveno odgovornu odluku!


 

Podelite