Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Converse "starke" kao kultne patike

CONVERSE, ALL STAR, CHUCK TAYLOR
07. 06. 2019.

Uvek je zanimljivo otkriti priču koja se krije iza tvog omiljenog brenda, i to posebno iza svetskog imena kao što je Converse. Nakon čitanja ovog teksta, pri sledećoj kupovini Converse "starki" znaćeš da si deo istorije brenda. Bez obzira kuda ideš, nosićeš Converse u budućnost sa sobom.
 

Istorija Converse brenda


Converse je osnovan davne 1908. godine kao kompanija za proizvodnju obuće sa velikim procentom gume u sastavu materijala od koje je pravljena. Kompanija je nosila ime "Converse Shoe Company" i osnovao ju je Marquis Mills. Ubrzo nakon toga, kompanija se razvila i počela da koristiti gumu za proizvodnju patika, koje danas svi poznajemo i volimo. Prvenac Converse brenda bio je braon boje sa crnim gazištem, koji danas verovatno ne bi ugledao izloge prodavnica.

Do 1910. godine Converse je aktivno proizvodio obuću, ali Converse "starke" koje mi danas poznajemo nisu se pojavile sve do 1915. godine. Prodaja obuće je tekla sporo i nije bila prepoznata kao casual obuća. Linija ovih patika je prvenstveno bila prepoznata od strane košarkaša i taj svojevrsni fenomen sportske obuće zadržao se u narednom periodu. Tek 1920. godine kompanija je dala naziv All Star ovoj liniji Converse košarkaških patika. Preokret u istoriji Converse brenda se desio kada je poznati košarkaš Charles “Chuck” Taylor prepoznao kvalitet i pogodnosti ovih patika, što je lansiralo brend u potpuno nove vode u industriji obuće i drastično povećalo prodaju.

Kada je poznati košarkaš ušao u Converse radnju žaleći se na bolna stopala, ponuđen mu je posao ambasadora brenda Converse. Kako kompanija kaže: sve ostalo je istorija. Bila je 1932. godina kada je, u znak zahvalnosti za izuzetan trud i rad, ime Taylor počelo da se štampa na bočnom delu patika, kreirajući istoriju Converse logotipa. Ovim činom rođene su Chuck Taylor All Star patike, popularno kod nas nazvane "starke", koje su preuzele liderstvo na tržištu obuće. Godine 1936, za Olimpijadu, dizajnirane su Chuck Taylor duboke "starke" sa belim gornjištem, crvenim potpisom i plavim prugama na patikama. Ovaj dizajn je bio toliko popularan da se zadržao i dan danas na tržištu.

Converse danas


Smrt košarkaša Chuck Taylora 1969. godine uzdrmala je temelje Converse kompanije, te je kompanija menjala vlasnike i menadžment. Međutim, 2001. godine, usled ozbiljnijih problema, svetska kompanija Nike je preuzela, odnosno kupila Converse i zahvaljujući upravo Nike kompaniji - mi uživamo i dan danas noseći "starke".

Akvizicijom Converse kompanije, promene su se odrazile i na samu proizvodnju i percepciju brenda. Brend se na tržištu više nije vezivao za sport i košarku, već za fashion industriju i obuću koja prati korak svakodnevnice ljudi. Napokon, Converse je postao sinonim za street style.

Converse "starke" se danas mogu nositi uz razne odevne kombinacije. Bilo da je u pitanju svečana haljina, ili sportska odeća, svedeni izgled Convers patika lako će ispratiti korak svakog modernog muškarca i svake moderne žene.

Converse nastavlja svoje postojanje sarađujući sa drugim brendovima, muzičarima i poznatim ličnostima. Od 1908. godine sve do danas, kompanija je zadržala veliki udeo na svetskom tržištu predstavljajući lifestyle brend koji je ostavio i koji će zadržati jak pečat u industriji obuće.

podeli